Sædkvalitet og motilitet (MOT)

Donorsæd må ha god kvalitet for å kunne gi det beste grunnlaget for en graviditet. Hos Cryos kan du velge mellom flere forskjellige sædkvaliteter, også kalt motilitet eller MOT.

Kanskje du har lagt merke til at du kan filtrere på sædstrå med spesifikke "motiliteter" i donorsøket. Hos Cryos kan du bestille donorsæd med den eksakte motiliteten (MOT) som du trenger til din behandling. Valget avhenger av behandlingstypen og fertilitetsklinikkens preferanser. Under kan du lese om sædkvalitet, hva det er som påvirker kvaliteten og hvilken motilitet du skal bestille til din behandling.

Sædkvalitet og motilitet (MOT)

Hvordan måles sædkvaliteten?

Våre sæddonorer trenger en svært god sædkvalitet for å kunne bli akseptert av Cryos, og derfor går donorkandidatene gjennom flere tester før de blir akseptert som donorer. 

Det er flere måter kvaliteten på sæden kan vurderes på. Når vi mottar en prøve i laboratoriet vårt, så ser vi på konsentrasjonen av sædceller i prøven, og sædcellenes bevegelsesevne. For å sikre utmerket sædkvalitet så måler vi disse parameterne i en prøve etter frysing og opptining, siden sæd kan oppføre seg forskjellig etter frysing. Sædkvaliteten måles ved hjelp av et automatisk system som kalles CASA (Computer Assisted Sperm Analysis), som sikrer et svært nøyaktig resultat.

Hva påvirker sædkvaliteten?

En manns sædkvalitet kan variere over tid, og er påvirket av mange forskjellige faktorer. Livsstilvalg er noen av de viktige faktorene. Ting som alkohol, røyking og usunn mat kan påvirke sædkvaliteten i negativ retning. 

En annen viktig faktor som kan påvirke sædkvaliteten er varmepåvirkning av testiklene. For å forbedre sædkvaliteten bør en mann derfor unngå badstuer, boblebad, solarier og stramt undertøy.

Hør professor Allan Pacey forklare hva det er som definerer en god sædkvalitet:

Hva er motilitet eller MOT?

Motilitet, eller MOT er en av de parameterne som hjelper oss måle sædkvaliteten. MOT er mengden sædceller som er aktive per milliliter med sæd. Dette betyr at sæd med MOT20 inneholder minst 20 millioner aktive sædceller per milliliter med sæd.

De fleste av sædstråene fra Cryos inneholder 0,5 milliliter med sæd. Derfor vil du ved å kjøpe et sædstrå med kvaliteten MOT20 motta minst 10 millioner aktive sædceller etter tining, Noen strå inneholder 0,4 milliliter med sæd, og selges med 20 % rabatt.

Hos Cryos kan du bestille sædstrå med MOT5, MOT10, MOT20 og MOT30+. Dette gir deg muligheten til å velge den kvaliteten du trenger til din fertilitetsbehandling. 

Hvilken MOT bør jeg velge til min fertilitetsbehandling?

Den typen sædstrå som du bør bestille avhenger av behandlingstypen og fertilitetsklinikkens preferanser. Ta kontakt med klinikken din med tanke på MOT. Men vi har noen generelle anbefalinger når det gjelder valg av MOT.

Hvis du skal gjennom en IUI-behandling, så anbefaler vi at du bruker ett MOT10 IUI-strå per behandling. Du kan også bruke sædstrå med høyere eller lavere MOT. 

Hvis du skal gjennom en IVF- eller ICSI-behandling, så anbefaler vi at du bruker ett MOT5 IUI-strå. Men sædstrå med høyere MOT kan også benyttes.

Hvis du skal gjennom en ICI-behandling, så anbefaler vi at du bruker to MOT10 eller to MOT20 ICI-strå per behandling. IUI-strå kna også benyttes.

Les mer om ICI- og IUI-strå her eller hvor mye donorsæd du må bestille her.