Anonyme og ikke-anonyme sæddonorer

Her hos Cryos har vi både anonyme og ikke-anonyme sæddonorer som du kan velge blant. Avgjørelsen om du skal bruke en anonym eller en ikke-anonym donor er helt individuell, og kan påvirkes av personlige preferanser, overbevisninger og lovgivning i ditt behandlingsland.

Når du velger sæddonor, er en av de første tingene du må overveie om du vil bruke en anonym eller en ikke-anonym donor. Avgjørelsen kan basere seg på etiske overbevisninger eller personlige forhold, men den kan også være avhengig av juridiske begrensninger i ditt behandlingsland.

Anonyme og ikke-anonyme sæddonorer

Selv etter 30 år med sæddonasjon blir fortsatt spørsmålet om donorer skal være anonyme eller ikke, diskutert over hele verden. Dette betyr at noen land lar deg bruke både anonym og ikke-anonym donorer, og at andre land kun tillater én av disse.

For å være sikker på at du følger reglene, anbefaler vi at du undersøker forskriftene i ditt behandlingsland før du bestemmer deg for donor. Dine fertilitetsklinikk kan vanligvis informere deg om gjeldende forskrifter. Du kan også ta kontakt med Cryos' kundeservice

Verken anonyme eller ikke-anonyme donorer har foreldrerett for donorbarn, og har avtalt å ikke ta kontakt med donorbarna.

Anonym donor

Donoren har selv valgt å være anonym. En anonym donor kan ikke kontaktes, og hvis du velger anonym donor, vil du aldri få vite mer om ham enn det som allerede står i donorprofilen. Cryos avslører aldri donorens identitet.

Donoren har selv valgt å være anonym, og han har avtalt å ikke ta kontakt med potensielle donorbarn. Kunden samtykker på samme måte via avtalevilkårene om å ikke prøve å ta kontakt med donoren i framtiden.

Donorsæd inneholder uansett DNA, og derfor er det alltid en risiko for at donorer, kunder og barn kan spore eller spores opp via DNA-analyse, noe som kan gå på bekostning av personvernet.

Hvorfor velge anonym donor?

Det kan være flere grunner for å velge anonym donor. Kanskje du ikke vil vite for mye om donoren, eller ikke vil at barna dine skal møte ham i framtiden. Noen familier kan anse sæddonasjon som en metode for å gjøre familiedrømmen til virkelighet, og ønsker derfor ikke at donoren skal ha en rolle i barnets liv i framtiden. Andre har ikke mulighet til å velge ikke-anonym donor pga. nasjonalt lovverk. Uansett hvilken grunn du har, er avgjørelsen helt personlig, og det er kun du som vet hva som er den riktige avgjørelsen for deg.

Ikke-anonym donor

En ikke-anonym donor kan identifiseres, og donorbarnet har mulighet til å motta informasjon som kan identifisere donoren når han eller hun blir voksen, og i de fleste land er dette 18 år gammel. Donoren har valgt å være ikke-anonym donor og har samtykket til å bli kontaktet av sine donorbarn. Selv om donoren har samtykket til å være tilgjengelig for kontakt, kan ikke Cryos holdes ansvarlig dersom donoren ombestemmer seg, eller dersom han ikke er tilgjengelig i framtiden.

Når barnet blir 18 år gammelt, eller den alderen som er den gjeldende i ditt land, har han/hun mulighet til å motta informasjon som kan identifisere donoren fra Cryos og kan deretter bestemme seg for å ta kontakt.

For å motta informasjonen om donoren må barnet kunne dokumentere at han/hun er et resultat av behandling med donorsæd fra en spesifikk ikke-anonym Cryos-donor.

Donoren vil på sin side aldri motta informasjon om deg som klient eller om donorbarnet. Derfor er det helt opp til barnet om han/hun ønsker å ta kontakt med donoren eller ikke.

Hvorfor velge ikke-anonym donor?

Årsaken for å velge ikke-anonym sæddonor varierer fra person til person. Én årsak kan være å gi barnet ditt muligheten til å bestemme selv om han/hun skal ta kontakt med donoren i framtiden eller ikke. 

Ved å velge en ikke-anonym donor får barnet muligheten til å få vite mer om donoren enn det som står i donorprofilen.

For noen donorbarn er det viktig å vite så mye som mulig om den genetiske arven. I slike tilfeller vil det å velge ikke-anonym donor være til stor hjelp for barnet. Andre donorbarn kan igjen aldri ha noe ønske om å ta kontakt med donoren, selv om de kan sette pris på å ha muligheten til det.

Donorens valg

Når en donor begynner å donere sæd hos Cryos, velger han om han vil være anonym eller ikke-anonym donor. Når han har tatt avgjørelsen, kan den ikke endres.

Donoren mottar grundig informasjon som hjelper ham med valget. Han har også mulighet til å diskutere valget med våre erfarne donor-koordinatorer som hjelper ham med å forstå følgene av valget fullt ut.

Det er svært viktig for Cryos at alle donorene forstår og føler seg komfortable med sitt valg – ettersom det har følger både for ham selv og donorbarna.