Hvordan velge en sæddonor

Hos Cryos har vi verdens største utvalg av donorer. Det store utvalget er bra, men vi vet også at det kan virke overveldende. På denne siden vil vi hjelpe deg gjennom de viktigste tingene du må ta med i betraktningen når du skal velge en sæddonor.

Ofte starter fertilitetsbehandling med donorsæd med en diskusjon om de forskjellige behandlingsmulighetene med en doktor eller helsepersonell. Det neste trinnet vil i de fleste tilfellene være å velge donoren til ditt framtidige barn. 

Det er mange forhold som må vurderes når denne avgjørelsen skal tas. Derfor har vi samlet noen av de spørsmålene du kan stille deg, slik at prosessen blir enklere.

Hvordan velge en sæddonor

Skal ditt framtidige barn være i stand til å ta kontakt med donoren?

En av de første tingene du må vurdere når du skal velge sæddonor, er om du ønsker at barnet skal kunne kontakte donoren senere.

Hvis du velger en anonym donor, vil identiteten til donoren være konfidensiell. Hvis du velger en ikke-anonym donor, vil barnet kunne få informasjon om donorens identitet når barnet blir eldre, og i de fleste land er dette fra barnet blir 18 år.

Valget mellom en anonym donor og en ikke-anonym donor er svært individuelt, og kompleks, og det kan være mange årsaken til at man velger det ene eller det andre. Før du velger så anbefaler vi at du leser mer om donor-anonymitet her.

Hvor mye ønsker du å vite om donoren?

Ønsker du å vite så mye som mulig om donoren, eller vil du bare vite det grunnleggende? Denne vurderingen vil hjelpe deg til å velge mellom en utvidet profil og en basisprofil. En utvidet profil inneholder mye mer personlig informasjon, inkludert babybilder og et lydklipp med stemmen til donoren. En sæddonor med en basisprofil har bare den viktigste informasjonen inkludert, slik som etnisitet, fysiske karakteristikker og utdannelse/jobb.

Hvis du ønsker å vite så mye som mulig om en donor, har du også muligheten til å velge en utvidet profil med bilde som voksen.

Vil du at donoren skal være eksklusiv?

Hvis du foretrekker å ha en donor som ikke er brukt som donor til barn i andre familier, så kan du vurdere å bruke en eksklusiv donor. Med donoreksklusivitet vil det bare være deg og partneren din, hvis du har en, som vil kunne få et barn med denne donorens donasjoner. 

Les mer om donoreksklusivitet her.

Ekstra tips før du bestiller

I bunn og grunn så trenger du bare én sæddonor, men det kan være en god ide å redusere søket ditt til 3-5 donorer, og markere disse som "favoritter" i donorsøket. Dette kan være nyttig hvis det viser seg at favorittdonoren din er utsolgt, eller har nådd graviditetskvoten sin i ditt land når du er klar til å bestille.

Når du er klar til å fullføre bestillingen din på nettet, så anbefaler vi at du vurderer å reservere ekstra strå. Dette vil sikre at du har nok sæd til hele fertilitetsbehandlingen din, og til mulige framtidige søsken. Les mer om reservasjoner her.

Vi anbefaler også at du setter deg litt inn lovene og reglene i det landet du skal behandles i, siden noen land bare tillater behandling med enkelte donortyper (anonyme eller ikke-anonyme). Klinikken eller helsepersonell vil kunne hjelpe deg med dette. Du kan også ta kontakt med Cryos kundeservice, som vil kunne hjelpe deg. 

Vi håper informasjonen ovenfor vil hjelpe deg med å ta den endelige avgjørelsen om hvilken donor som er den rette for din framtidige familie.